M.C.Q on COVID-19

Here are some M.C.Q on COVID-19 ( Here, options are not mentioned, only correct answers are given):

1. What is the full form of COVID-19?

Ans: COVID means ‘Corona Virus Disease’ and as this disease appeared in 2019, the disease is named as COVID-19.

2. Name some diseases that are responsible for common cold, respiratory infections.

Ans: MERS and SARS

3. What are the full forms of MERS and SARS?

Ans: MERS- Middle East Respiratory Syndrome ; SARS- Severe Acute Respiratory Syndrome

4. Which virus causes COVID-19?

Ans: SARS-CoV2

5. From where did the SARS-CoV2 virus emerge?

Ans: A bat virus that was able to infect human beings.

6. What are the common signs and symptoms of COVID-19?

Ans: Muscle pain, Sore throat, Fever, Cough etc.

7. Sometimes, people infected with COVID-19 never show any sign or symptom. What type of infection it is?

Ans:Asymptomatic

8.  Which signs / symptoms require immediate and urgent care?

Ans: Trouble breathing, Persistent pain or pressure in the chest, Blue lips or face, New confusion or inability to arouse.

9. What do you mean by Infectious period?

Ans: The period of time during which a person sick with COVID-19 can infect others.

10. Name the most common test used to diagnose an active case of COVID-19.

Ans: A PCR test to look for Viral RNA in a nasal swab.

11. How COVID-19 is transmitted between people?

Ans: Droplets from an infected person entering another person’s mouth, nose or eyes.

12. How long someone with COVID-19 is contagious to others?

Ans: In the two days before they start feeling ill or start showing symptoms and throughout their illness.

13. What is the incubation period of COVID-19?

Ans: 2 to 14 days. Average-5 days.

14. How long does the virus survive on surfaces?

Ans: Studies have shown that the virus can survive for up to 72 hours on plastic and stainless steel, less than 4 hours on copper and less than 24 hours on cardboard.

References:

11 Points for staying motivated during the COVID-19 pandemic situation

https://www.coursera.org/learn/covid-19-contact-tracing?edocomorp=covid-19-contact-tracing

Thank you for reading. Let us make a beautiful world together. God bless!

Image credit: Google

Print Friendly, PDF & Email
Spread the love

6 Replies to “M.C.Q on COVID-19”

Leave a Reply