M. C. Q on Authors of some popular books

Q1. Who is the author of the book named-“Age of Anger-A History of the Present”?

Ans: Pankaj Mishra

Q2. Who wrote “Mudra Rakshasa”?

Ans: Visakha Datta

Q3. Who wrote” The Ministry of Utmost Happiness “?

Ans: Arundhati Roy

Q4. Who wrote ” Straight from the Heart”?

Ans: Kapil Dev

Q5. Who is the Author of the book named as ” A Million Mutinies Now”?

Ans: V. S. Naipaul

Q6.” The God of Small Things “ is written by whom?

Ans: Arundhati Roy

Q7. Who wrote –” Extraordinary Indians: A Book of Profiles”?

Ans: Khushwant Singh

Q8. ” A brief History of Time” is written by whom?

Ans: Stephen Hawkins

Q9. “Glimpses of World History” is written by whom?

Ans: Jawaharlal Nehru

Q10. ” I Do What I Do” is written by whom?

Ans: Raghuram Rajan.

Q11. Whose biography is written in “An Extraordinary Life, An Indian Destiny”?

Ans: Biography of Sonia Gandhi. Author of the book is : Rani Singh.

M.C.Q On Indian Constitution #2

Q1. By whom the Constitution of India was framed ?

Ans: Consituent Assembly

Q2. Which day is celebrated as Constitution day ?

Ans: 26th November

Q3. In which year the Planning Commission was formed?

Ans: 15th March in 1950

Q4. Who proposed the preamble before the drafting committee of the constitution?

Ans: jawaharlal Nehru

Q5. From which country, the idea of preamble of Indian Constitution has been taken ?

Ans: USA

Q6. Who was the chairman of Drafting committee of the Indian Constitution?

Ans: B.R. Ambedkar

Q7. Who told the preamble of the Indian Constitution as the Soul of the Constitution?

Ans: Thakurdas Bhargav

Q8. Who told the preamble of the Indian Constitution as “Political Horoscope”?

Ans: K.M.Munshi

Q9. Which is the largest committee of Parliament of India ?

Ans: Estimate committe

Q10. How many writs are there in Indian Constitution ?

Ans: 5

Q11. How many amendments are there in our Constitution?

Ans: 104

Q12. How many articles are there in our Constitution?

Ans: 448

Q13. How many schedules are there in our Constitution?

Ans: 12

Q14. Who has the power to declare the Emergency?

Ans: The President

Q15. In which year the Anti-Defection Law was passed by the Parliament of India?

Ans: In 1985

M.C.Q on "Study on various Items – known as"

1. Study of human body: Anatomy
2. Study of blood: Hematology
3. Study of Lungs: Pulmonology
4. Study of Heart: Cardiology
5. Study of Bones: Osteology
6. Study of Kidney: Nephrology
7. Study of Liver: Hepatology
8. Study of Skin: Dermatology
9. Study of Hair: Trichology
10. Study of Life in Outer Planets and Space: Exobiology
11. Study of Tissue: Histology
12. Study of Flower: Anthology
13. Study of Fungi: Mycology
14. Study of Birds: Ornithology
15. Study of Insects: Entomology
16. Study of Fruits: Pomology
17. Study of Algae: Phycology or Algology
18. Study of Human Population: Demography
19. Study of Fish: Icthyology
20. Study of Soil: Pedology
21. Study of Water: Hydrology
22. Study of Amphibians and Reptiles: Herpetology
23. Study of Coins: Numismatics
24. Study of Future: Futurology
25. Study of Space: Astronomy
26. Study of Human Societies and Cultures and their development: Anthropology
27. Study of Bacteria: Bacteriology
28. Study of Virus: Virology
29. Study of Spider, Scorpion or collectively called as Arachnids: Arachnology
30. Study of Spider: Arneology