MCQ on Our Honorable PM – Mr.Narendra Modi


Q1. In which year Mr.Narendra Modi has been selected as Prime Minister?

Ans: 2014

Q2. What is the full name of Mr. Narendra Modi?

Ans: Narendra Damodardas Modi.

Q3. For which state Mr.N.Modi was chief minister?

Ans: Gujrat

Q4. What ordinal number is attached to the prime minister of Mr. Narendra Modi ?

Ans: 14th

Q5. To whom the 2018 Seol peace prize was awarded ?

Ans: Mr. Narendra Modi

Q6. In which Social Media, Mr. Narendra Modi have maximum numbers of followers?

Ans: Instagram

Q7. Who won “Russia highest state decoration award-order of St.. Andrew the Apostle”  in 2019?

Ans:Mr.Narendra Modi


Q8. Who won highest civilian award order of Zayed in 2019?

Ans:Mr.Narendra Modi


Q9. Who is honored with the prestigious” Global Goal keeper” award by the ‘Bill and Melinda Gates‘?

Ans: Mr. Narendra Modi

Q10. Who won the “Order of Abdulaziz Al Saud Award”  by the Saudi Arabia?

Ans: Mr. Narendra Modi on 3rd April in 2016.

Q11.  Who won “Champions of the Earth Award” in 2018?

Ans: Mr Narendra Modi.

Q12.  Whose life has been described in the book – ‘Karmyodha Granth‘?

Ans: Mr. Narendra Modi

MCQ on Carbon and its Compounds

Q1. From which word the ‘Carbon’ is derived. What does it mean?

Ans: Latin word- Carbo. Meaning is Coal.

Q2. What are the chemical symbols of Marble, Washing Soda and Baking Soda?

Ans: CaCO3 ; NA2CO3, 10H2O;NaHCO3

Q3. Name a mixture of Carbon Compounds found in a liquid state.

Ans: Petroleum

Q4. What is Catenation?

Ans: Carbon atom possesses a unique property to link other atoms to form a very long chain of different sizes. This property is called Catenation.

Q5. What is Allotropy?

Ans: It is a property due to which an element exists in two or more forms with same chemical properties but with different physical properties.

Q6. What are the different forms of Allotropes of Carbon?

Ans: Crystalline forms, Non Crystalline form or Amorphous form.

Q7. Give some examples of Crystalline forms of carbon?

Ans: Graphite, Diamond and Buckminster-fullerene

Q8. At which temperature the mixture of coke and sand is heated to get graphite?

Ans: 3000 degree C.

Q9. Why the graphite is soft and slippery?

Ans: There are hexagonal groupings of carbon atoms arranged in layers – one on top of the other. These layers are held together by weak forces such that they can slide over one another. This is the reason the reason why Graphite is soft and slippery.

Q10. What is the Melting point of Graphite?

Ans: 3700 degree C.

Q11. The weight of Diamond is expressed in which unit?

Ans: Carats

Q12. 1 carat =____gm?

Ans: 0.2 gm

Q13. Which natural substance has highest refractive refractive index? What is the maximum value?

Ans: Diamond. Max Value is 2.5

Q14. Which is good conductor of electricity– Diamond or Graphite?

Ans: Graphite

Q15. What is the number of carbon atoms in Fullerene?

Ans: 30-900.

Q16. How does the structure of carbon atoms look in Fullerene?

Ans: Cage.

Q17. How many carbon atoms are there in Buckminster Fullerene?

Ans: 60

Q18. What is Amorphous form of Carbon?

Ans: The form of Carbon which has no particular shape or structure.

Q19. What is Carbonization?

Ans: Under high pressure and temperature, the decayed vegetable matters turned into coal through the various steps in the absence of air. Thus, the amount of carbon is increased in those substances. This process is called Carbonization.

Q20. What are the name of different types of coals?

Ans: Peat, Lignite, Bituminous and Anthracite.

Q21. Which coal have maximum amount of Carbon?

Ans: Anthracite. Carbon content is 92-98%

Q22. Coke is a/an____form of Carbon.

Ans: Amorphous or Non crystalline.

Q23. Coke is good/bad conductor of heat and electricity.

Ans: Bad.

Q24. What is chemical symbol of Water Gas and Producer Gas?

Ans: CO+H2 and CO+N2

Q25. What is the full form of CNG?

Ans: Compressed Natural Gas.

Q26. Which gas causes green house effect?

Ans: Carbon dioxide.

Q27. Most common variety of coal is___

Ans: Bituminous

Q28. Good reducing agents are____ and___ which are form of carbon.

Ans: Coke and Charcoal

Q29. Hardest naturally occurring substance is___?

Ans: Diamond

Q30. How much %of carbon dioxide is present in air of the total volume of the atmosphere?

Ans: 0.04%
–————————————————
Stay blessed! Stay updated.

Popular Days in December

Here are the popular days of December :

1. 1st December : World Aids Day

2. 2nd December : National Pollution Control Day

3. 4th December : Indian Navy Day

4. 5th December : World Soil Day

5. 9th December : Anti-corruption Day

6. 10th December : Human Rights Day

7. 15th December : International Tea Day

8. 19th December : Goa Liberation Day

9. 22nd December : National Mathematics Day

10. 23rd December : Farmer’s Day

11. 25th December : Christmas Day

M.C.Q on Indian Constitution

Q1. How many recognised National political parties are in India?

Ans: Seven (7)

Q2. How many divisions are made in the council of the Parliament of the Union?

Ans: 3. The divisions are : The president and the two Houses known as the Council of States (Rajya Sabha) and the House of the People (Lok Sabha).  

Q3. The Council of States is known as _____________________?

Ans: Rajya Sabha

Q4. The House of the People is known as ________________________?

Ans: Lok Sabha

Q5. As per which article of the constituion of India,the council of the Parliament of the Union is divided into three sections?

Ans: Article 74

Q6. The first general elections to the Lok Sabha were held in ____________?

Ans: 1952

Q7. Who appoints the Governors of Indian States?

Ans: President

Q8. Who is appointed as 47th chief Justice of India?

Ans: S. A. Bobde

Q9. Who is known as Father of Indian Constitution?
Ans: Dr. B. R. Ambedkar

Q10.  How many fundamental rights are mentioned in Indian Constitution?
Ans: Six

Q11.  What is the correct nomenclature of India according to the Preamble?
Ans: Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

Q12. The Indian Constitution is regarded in which form?
Ans: Federal in form and Unitary in spirit.

Q13. Which articles can not be suspended even during emergency?
Ans: Article 20 and 21

Q14. In India how many times National Emergency has been declared?
Ans: Three(3).

Q15. The Loksabha is called in session at least_______.
Ans: Twice a year.

Popular days in November

Here are the important days to remember in the month of November:
1. November is the “No Shaving Month”. Purpose is to save the money spent on shaving and to donate the same to cancer diseased people.
2. 8th November: World Radiology Day.
3. 11th November: National Educational Day.
4. 13th November: World Kindness Day.
5. 14th November: Children’s Day.
6. 19th November: International Men’s Day.
7. 26th November: National Law Day.
8. 26th November: National Milk Day