The Forgotton Hero -NETAJI SUBHAS CHANDRA BOSE

Image result for netaji subhas chandra bose

Personal Information

Born: 23rd January, 1897 in Cuttack, Orissa.

Mother: Prabhavati Bose

Father: Janakinath Bose

Siblings: 14 numbers, Netaji was 9th in his family.

Education

Ravenshaw Collegiate School: till the Matriculation examination in 1913

Presidency College: After Matriculation

Scottish Church College at the University of Calcutta: Passed B.A in 1918 in Philosophy

ICS Examination: Ranked fourth in 19th Novemeber, 1919.

Resigned Indian Civil Service(ICS): In 1921

Love Life:

 In 1934, Bose met with Emilie Schenkle in Germany.

Got married in 1937

Their daughter is :Anita Bose Pfaff

Career:

President of All India Youth Congress

Secretary of Bengal State Congress

Editor of the Newspaper- “Forward”.

CEO of Calcutta Municiple Corporation

Mayor of Calcutta in 1924

Organiser of Indian National Congress (INC) in Calcutta

The author of the book –“ The Indian Struggle” (In this book India’s journey towards independence in the years 1920 to 1934 has been explained. The book was published in London in 1935. The British Government banned this book).

In 1938, he became the leader of National Stature and agreed to accept to become Congress President.

Mohondas Gandhi splitted the INC Party.

On 22nd June, in 1939 He formed “All India Forward Block”.

He was thrown in jail by the British, but was released following a seven-day hunger strike. Bose’s house in Calcutta was kept under surveillance by the CID.

Bose escaped from under British surveillance from his Elgin Road house in Calcutta on the night of 17 January 1941, accompanied by his nephew Sisir Kumar Bose.

Credits

It was not Gandhiji, rather it was Netaji  Subhas Chandra Bose to whom British got scared.

He formed  INA to fight against British.

Popular dialogue by Bose : “Give me blood, I shall give you freedom”.

Death Mystery

There are three numbers commette formed to investigate the death mystery of Netaji Subhash Chandra Bose :

Shah Nawaz Committee 1956: It concluded that Bose died in a plane crash in Taiwan on 18 August 1945

Khosla Commission 1970: The single investigator was G. D. Khosla, a retired chief justice of the Punjab High Court. This commission also concluded that Bose died in a plane crash.

Mukherjee Commission 2005: Mukherjee commission investigated about the death of Bose in 2005 and concluded that Bose is dead but he did not die in a plane crash.

Picture: Collected from Google.

 

Howdy Modi Event at Houston in USA

Howdy Modi Event at Houston in the USA

“Howdy Modi” event is the biggest global event of the year held at Houston in the USA. The theme and details of the event are as follows:

Beginning time: At 8.30 pm on 22nd September’19(IST)

Duration: Three hours followed by cultural programs

Objectives:

To celebrate the contributions of the Indian-Americans made in the USA.

To strengthen the USA-INDIA bonding.

To celebrate the friendship between the USA and India.

Venue: NRG Stadium, One of the largest football stadiums in the USA. 

Audiences: 50,000 Indian Americans

Organizers: Texas India Forum (TIF)

Speech: John Cornyn, US senator for Texas welcomed Our honorable Prime Minister Narendra Modi at NRG Stadium.

Speech of our P. M Mr. Modi- 

“Friends, this morning we have a very special person with us. He needs no introduction. His name is familiar to every person on the planet. His name comes up in almost every conversation in the world of global politics. It is my honor and privilege to welcome him to this magnificent stadium and in this magnificent gathering.

I can say – Every time I found the friendliness, warmth, energy, the president of the USA-Mr. Donald Trump. This is extraordinary, this is unprecedented.

I admire him for something more-his sense of leadership, a passion for Americans, a concern for every American’s future, a belief in American’s future and a strong resolve to make America great again and he has already made the American’s economy strong again.”

Mr.Modi also said that the best friend of our nation is no one but President of USA, Donald Trump.”

Speech of USA President Mr. Trumph:

“American’s greatest, most supported and most loyal friend is PM Modi.

We are happy to get Approximately 4 million Indian Americans all across the country.

It is great to be with Modi. We will be with India always. PM Modi is doing great things. India is strong under Modi.

We are increasing trade with India. To keep ourselves safe, we must protect our borders. Border security is vital for the USA and border security is vital for India. We understand that. We have to fight jointly terror.”

Trump sends a big anti-terror message in this event.

M.C.Q on Chandrayaan-2

Here, we will discuss 50 numbers of Multiple Choice Questions on “Chandrayaan-2” for different types of competitive examinations. In the M.C.Q generally 4 numbers of options are given. You have to choose the correct one. Here, the correct answer has been mentioned.

The questions and answers are as follows:

1.When was the mission Chandrayaan-2 launched?

Ans:- 22nd July,2019

2. Initially which date was decided for launching Chandrayaan-2?

Ans:- 15th July,2019

3. Name the rocket used for launching Chandrayaan-2?

Ans:- GSLV MK III M1

4. Which fuel is used in mission Chandrayaan-2 rocket?

Ans:- UDMH.

5. What is full form of UDMH?

Ans:- Unsymmetrical dimethyl hydrazine.

6. What is the chemical symbol of UDMH?

Ans:- C2H8N2

7. What is full form of GSLV?

Ans:- Geo Synchronous Satellite Launch Vehicle.

8. What are the objectives of Chandrayaan-2 moon mission?

Ans:- To map the surface of the moon, to collect data on minerals and formation of rock.

9. For how many earth days the scientific experiments will be conducted on the lunar surface by the lander and rover?

Ans:- 14

10. Which position does India hold in attempting soft landing on the lunar surface?

Ans:-4th.

11. Before India which countries have attempted in soft landing on the lunar surface?

Ans:- USA, Russia and China.

12. How Vikram landed on lunar surface ? What are the other types of landing?

Ans:-Soft Landing. Soft Landing, Hard Landing and Cable Landing.

13. What was the first mission name launched by USA and when it was launched?

Ans:- LADEE and it was launched in September, 2013.

14. What was the mission name launched by USA in April, 2018?

Ans:- TESS

15. Which space agency launched mission, Chandrayaan-2?

Ans:- ISRO

16. From which space center Chandrayaan-2 was launched?

Ans:- Satish Dhawan Space Center

17. Name the place and state from where Chandrayaan-2 was launched?

Ans:- Shri Harikota in Andhra Pradesh.

18. How much cost is incurred in mission Chandrayaan-2?

Ans:- 978 crore

19. Where is Isro’s Head quarter?

Ans:- Bengaluru

20. On which pole of Moon Chandrayaan-2 landed?

Ans:- South pole.

21. By whom Indian space ministry is headed?

Ans:- Prime Minister

22. Who is the present chairman of Isro?

Ans:- K. Sivan

23. Which number of mission is Chandrayaan-2?

Ans:- 2

24. When the mission Chandrayaan-1 was launched?

Ans:- 22nd October in 2008.

25. Who was the chairman of Isro when Chandrayaan-1 was launched?

Ans:- G. Madhavan Nayar.

26. Name the rocket used in Chandrayan – 1 mission?

Ans:- PSLV C11

27. What is the full form of PSLV?

Ans:- Polar Satellite Launch Vehicle.

28. Which moon mission of Israel was failed?

Ans:- Beresheet.

29. When the mission Beresheet was launched?

Ans:- February, 2019.

30. What are the main three components of chandrayan-2?

Ans:- Orbitor, Lander and Rover.

31. What is the name of lander in Chandrayan – 2?

Ans:- Vikram.

32. Name the rover in Chandrayan-2?

Ans:- Pragyan.

33. What is the distance between moon and earth?

Ans:- 3,84,400km

34. How much time is required for the reflected light of moon to reach on earth?

Ans:- 1.30 Seconds

35. What is the gravitational pull of earth compared to moon?

Ans:- 6 times

36. Name the only natural satellite of Earth?

Ans:- Moon.

37. When ISRO was established?

Ans:-15.08.1969

38. Who is founder of Isro?

Ans:- Vikram Sarabhai

39. Name the spacecraft by which Neil Armstrong step foot on moon?

Ans:- Apollo – 11

40. Who is the first person to step foot on moon?

Ans:- Neil Armstrong

41. Study of Moon is called _____.

Ans:- Selenology

42. How many modules Chandrayan-2 have?

Ans:- 3

43. From which launch pad Chandrayan-2 was launched?

Ans:- 2nd.

44. Name the project director of the mission chandrayaan – 2?

Ans:- Muthaya Vanitha

45. Name the mission director at Chandrayan-2?

Ans:- Ritu Kridhal

46. What were the names of the two craters from where the lander and the rover landed near lunar south pole?

Ans:- Manzinus C and Simpelius N

47. What is the solar power capacity of orbitor?

Ans:- 1000W

48. At which latitude Chandrayan-2 aimed to land?

Ans:- 70 degree S Latitude.

49. What is the approximate combined mass of lander and rover ?

Ans:- 1471 kg

50.How many scientific instruments have been selected by ISRO for Orbitor,Lander and Rover ?

Ans :Eight for the Orbitor,Four for the Lander and Two for the Rover