M.C.Q On Indian Constitution #2

Q1. By whom the Constitution of India was framed ?

Ans: Consituent Assembly

Q2. Which day is celebrated as Constitution day ?

Ans: 26th November

Q3. In which year the Planning Commission was formed?

Ans: 15th March in 1950

Q4. Who proposed the preamble before the drafting committee of the constitution?

Ans: jawaharlal Nehru

Q5. From which country, the idea of preamble of Indian Constitution has been taken ?

Ans: USA

Q6. Who was the chairman of Drafting committee of the Indian Constitution?

Ans: B.R. Ambedkar

Q7. Who told the preamble of the Indian Constitution as the Soul of the Constitution?

Ans: Thakurdas Bhargav

Q8. Who told the preamble of the Indian Constitution as “Political Horoscope”?

Ans: K.M.Munshi

Q9. Which is the largest committee of Parliament of India ?

Ans: Estimate committe

Q10. How many writs are there in Indian Constitution ?

Ans: 5

Q11. How many amendments are there in our Constitution?

Ans: 104

Q12. How many articles are there in our Constitution?

Ans: 448

Q13. How many schedules are there in our Constitution?

Ans: 12

Q14. Who has the power to declare the Emergency?

Ans: The President

Q15. In which year the Anti-Defection Law was passed by the Parliament of India?

Ans: In 1985

Print Friendly, PDF & Email
Spread the love

5 thoughts on “M.C.Q On Indian Constitution #2

Leave a Reply

%d bloggers like this: