M.C.Q on Our Galaxy

Here are the 30 questions on our Galaxy:
1. What is the name of our Galaxy?
Ans: Milkyway
2. What is the name of the Galaxy nearest to our Galaxy?
Ans: Andromeda
3. Study of Universe is known as ___?
Ans: Cosmology
4. How much time it takes for the sunlight to reach on Earth?
Ans: 8 minutes 20 seconds
5. How much time it takes for the reflected light from moon to reach on Earth?
Ans: 1.28 seconds.
6. Which is the smallest planet in our Galaxy?
Ans: Murcury
7. Which planets have no natural satellites in our Galaxy?
Ans: Murcury and Venus
8. Which is called Blue Planet in our Galaxy?
Ans: Earth
9. Which is called Red Planet in our Galaxy?
Ans: Mars
10. Which is the biggest planet in our Galaxy?
Ans: Jupiter
11. Which planet is known as Morning Star or Evening Star in our Galaxy?
Ans: Venus
12. How much time Murcury takes to revolve around the Sun in our Galaxy?
Ans: 88 days
13. Which planet is known as spinning planet in our Galaxy?
Ans: Murcury
14. Which planet’s density is maximum in our Galaxy?
Ans: Earth
15. Which planet has highest number of satellites in our Galaxy?
Ans: Jupiter
16. What is the shape of our Galaxy?
Ans: Spiral
17. What is the age of the Universe?
Ans: 13.8 billions years
18. Planets around other stars are known as ____.
Ans: Exoplanets.
19. Which Galaxy is expected to collide with our Galaxy within 4 billion years?
Ans: Andromeda Galaxy
20. Which planets are known as Gas Giants?
Ans: Jupiter and Saturn
21. Which are the main gases exist in Jupiter and Saturn?
Ans : Hydrogen and Helium
22. Which planets are known as Ice Giants?
Ans: Uranus and Neptune
23. Closest approach to the Sun is called___?
Ans : Perihelion
24. The most distant point from the sun is called ___?
Ans: Aphelion
25. One astronomical unit is equal to ____km or ______mi?
Ans : 150,000,000 km or 93,000,000 km
26. How many natural satellites Mars and Earth have ?
Ans : Mars has two satellites and Earth has one satellite.
27. The substances present at the centre of the Sun is in ___state only.
Ans : Gaseous state
28. Which planet’s density is less than that of water ?
Ans: Saturn
29. Which colour the sky will appear in absence of atmosphere?
Ans: Dark, Black
30. The innermost layer of the earth is known as ____?
Ans: Barysphere