Q1. How many recognised National political parties are in India?

Ans: Seven (7)

Q2. How many divisions are made in the council of the Parliament of the Union?

Ans: 3. The divisions are : The president and the two Houses known as the Council of States (Rajya Sabha) and the House of the People (Lok Sabha).  

Q3. The Council of States is known as _____________________?

Ans: Rajya Sabha

Q4. The House of the People is known as ________________________?

Ans: Lok Sabha

Q5. As per which article of the constituion of India,the council of the Parliament of the Union is divided into three sections?

Ans: Article 74

Q6. The first general elections to the Lok Sabha were held in ____________?

Ans: 1952

Q7. Who appoints the Governors of Indian States?

Ans: President

Q8. Who is appointed as 47th chief Justice of India?

Ans: S. A. Bobde

Q9. Who is known as Father of Indian Constitution?
Ans: Dr. B. R. Ambedkar

Q10.  How many fundamental rights are mentioned in Indian Constitution?
Ans: Six

Q11.  What is the correct nomenclature of India according to the Preamble?
Ans: Sovereign Socialist Secular Democratic Republic

Q12. The Indian Constitution is regarded in which form?
Ans: Federal in form and Unitary in spirit.

Q13. Which articles can not be suspended even during emergency?
Ans: Article 20 and 21

Q14. In India how many times National Emergency has been declared?
Ans: Three(3).

Q15. The Loksabha is called in session at least_______.
Ans: Twice a year.

Thank you for reading. Let us make a beautiful World together by co-operating each other. God bless ! COPYRIGHT : All posts on this blog are the works of @Tanusri Sen. Unauthorised use and/or duplication of this material without the express and written permission of the author is strictly not allowed. You may use excerpts and links or reblogs of this material provided that complete and clear credit is given to "With Nature - tanusrirchokhe", author of this - Tanusri Sen and with clear directions to the original content.