Here are the 30 questions on our Galaxy:

1. What is the name of our Galaxy?

Ans: Milkyway

2. What is the name of the Galaxy nearest to our Galaxy?

Ans: Andromeda

3. Study of Universe is known as ___?

Ans: Cosmology

4. How much time it takes for the sunlight to reach on Earth?

Ans: 8 minutes 20 seconds

5. How much time it takes for the reflected light from moon to reach on Earth?

Ans: 1.28 seconds.

6. Which is the smallest planet in our Galaxy?

Ans: Murcury

7. Which planets have no natural satellites in our Galaxy?

Ans: Murcury and Venus

8. Which is called Blue Planet in our Galaxy?

Ans: Earth

9. Which is called Red Planet in our Galaxy?

Ans: Mars

10. Which is the biggest planet in our Galaxy?

Ans: Jupiter

11. Which planet is known as Morning Star or Evening Star in our Galaxy?

Ans: Venus

12. How much time Murcury takes to revolve around the Sun in our Galaxy?

Ans: 88 days

13. Which planet is known as spinning planet in our Galaxy?

Ans: Murcury

14. Which planet’s density is maximum in our Galaxy?

Ans: Earth

15. Which planet has highest number of satellites in our Galaxy?

Ans: Jupiter

16. What is the shape of our Galaxy?

Ans: Spiral

17. What is the age of the Universe?

Ans: 13.8 billions years

18. Planets around other stars are known as ____.

Ans: Exoplanets.

19. Which Galaxy is expected to collide with our Galaxy within 4 billion years?

Ans: Andromeda Galaxy

20. Which planets are known as Gas Giants?

Ans: Jupiter and Saturn

21. Which are the main gases exist in Jupiter and Saturn?

Ans : Hydrogen and Helium

22. Which planets are known as Ice Giants?

Ans: Uranus and Neptune

23. Closest approach to the Sun is called___?

Ans : Perihelion

24. The most distant point from the sun is called ___?

Ans: Aphelion

25. One astronomical unit is equal to ____km or ______mi?

Ans : 150,000,000 km or 93,000,000 km

26. How many natural satellites Mars and Earth have ?

Ans : Mars has two satellites and Earth has one satellite.

27. The substances present at the centre of the Sun is in ___state only.

Ans : Gaseous state

28. Which planet’s density is less than that of water ?

Ans: Saturn

29. Which colour the sky will appear in absence of atmosphere?

Ans: Dark, Black

30. The innermost layer of the earth is known as ____?

Ans: Barysphere

Thank you for reading. Let us make a beautiful World together by co-operating each other. God bless ! COPYRIGHT : All posts on this blog are the works of @Tanusri Sen. Unauthorised use and/or duplication of this material without the express and written permission of the author is strictly not allowed. You may use excerpts and links or reblogs of this material provided that complete and clear credit is given to "With Nature - tanusrirchokhe", author of this - Tanusri Sen and with clear directions to the original content.

12 thoughts on “M.C.Q on Our Galaxy

Leave a Reply