Q1. Sound is produced when a body __________.

Ans: Vibrates.

Q2. Which is called Voice Box in human body?

Ans: Larynx

Q3. Which part vibrates when we speak ?

Ans: Vocal Cord

Q4. Which insect doesn’t have Voice Box ?

Ans: Bee

Q5. How the bees produce sound without having Voice Box?

Ans: They produce sound by moving their wings up and down very fast.

Q6. Can sound travel through vacuum?

Ans: No.

Q7. Which range of frequencies of sounds are audible to Human ears?

Ans: 20 Hz to 20,000Hz.

Q8. Can we hear Ultrasonic Sound / Subsonic Sound?

Ans: No.

Q9. Which animals can hear Ultrasonic sounds?

Ans:Dogs,Bats,Monkeys,Deers,Leopards etc.

Q10. Sound of frequency of below 20 Hz is called____________?

Ans: Subsonic Sound or Infrasonic Sound

Q11. Sound of frequency of above 20,000 Hz is called ______?

Ans: Ultrasonic Sound.

Q12. What is the speed of Sound in Gas medium?

Ans: 330m/sec

Q13. What is the speed of Sound in Water?

Ans: 1500m/sec

Q14. What is the speed of Sound within Iron /steel?

Ans: 5000m/sec

Q15. Does speed of sound increase / decrease with increase in temperature?

Ans: It increases with increase in temperature.

Q16. What is the rate of increase of speed of sound for 1 Degree C rise in temperature?

Ans: 0.61m/sec

Q17. The speed of sound is more humid air / dry air?

Ans: Humid Air

Thank you for reading. Let us make a beautiful World together by co-operating each other. God bless ! COPYRIGHT : All posts on this blog are the works of @Tanusri Sen. Unauthorised use and/or duplication of this material without the express and written permission of the author is strictly not allowed. You may use excerpts and links or reblogs of this material provided that complete and clear credit is given to "With Nature - tanusrirchokhe", author of this - Tanusri Sen and with clear directions to the original content.

5 thoughts on “M.C.Q on Sound

Leave a Reply